Op donderdag 23 februari aanstaande zal drs. Luc Wolters een lezing houden over het Limburgs schutterswezen. De nadruk van deze lezing zal liggen op de het schutterswezen in de gemeente Sittard-Geleen. De lezing wordt gehouden in het Guliks-hoes te Sittard en begint om 20.00 uur. Tijdens de pauze zullen afbeeldingen te zien zijn van het OLS 1964 in Limbricht. lees verder voor een korte algemene introductie……
Een Limburgs cultuurgoed bij uitstek vormen de vele schutterijen in de provincie. Het zijn verenigingen met een rijke traditie en dikwijls van hoge ouderdom. Ook in Sittard – Geleen speelden en spelen de schutterijen een belangrijke rol in het verenigingsleven. 
Tradities die tot op de dag van vandaag bestaan zijn o.a.: het vogelschieten en het begeleiden van processies. De organisatie van het schutterswezen komt aan bod, de bonden en de federatie. Maar ook in het kort wat er gebeurt tijdens een schuttersfeest. De samenstelling van de schutterij wordt besproken alsmede de betekenis van militaire rangen en de functies van bielemannen en marketentsters, koningsparen en keizers met de zilveren schilden. Bovendien wordt het Limburgse schutterswezen vergeleken met de gilden elders in Nederland en de schutterijen internationaal.De lezing draagt een historisch karakter, waarbij vragen aan bod komen als: Hoe zijn schutterijen ontstaan? Hoe is het schutterswezen historisch gegroeid? Hoe verliep deze ontwikkeling in de steden en op het platteland en wat kunnen we daarvan lokaal, bijvoorbeeld in Sittard en Grevenbicht, herkennen? Wat waren in vroegere eeuwen de taken en bezigheden van de schutterijen? 
 De lezing wordt ondersteund met beeldmateriaal, historisch en actueel, waarbij de nadruk zal liggen op het schutterswezen in de gemeente Sittard-Geleen. Per slot van rekening werd hier het eerste Limburgse schuttersfeest gehouden in 1857.

Dit is dé kans om met het schutterswezen kennis te maken of uw kennis daarover uit te breiden.